Cukinie
dokładnie wyszoruj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
(nie trzeba jej obierać). Lekko posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym
czasie przełóż cukinię na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do cukinii.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku.
Przypraw solą, pieprzem i
wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest
za gęste dodaj więcej jogurtu lub mąki – jeśli jest zbyt rzadkie.
Na patelni rozgrzej olej (nie dodawaj
zbyt dużo tłuszczu, żeby placki w nim nie pływały). Następnie łyżką
nakładaj małe porcje masy. Smaż po obu stronach na złoty kolor.
Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz