Składniki :
500 ml wody
65 g polędwicy z dorsza ( użyłam zamrożony. Wcześniej kupiłam świeży, podzieliłam na porcje i zamroziłam )
1 średni ziemniak ( przed ugotowaniem pokroiłam w kostkę )
60 g marchewki z groszkiem ( użyłam mrożonej firmy Hortex mieszanki marchew z groszkiem )
10 g pora ( użyłam mrożonego - miałam wcześniej kupiony świeży, pokroiłam na malutkie kawałeczki i zamroziłam )
30 g pietruszki w korzeniu ( miałam w domu świeżą zamrożoną . Przed zamrożeniem pokroiłam w kostkę )
1 mały ząbek czosnku ( pokrojony na malutkie kawałeczki )
2 łyżki stołowe makaronu gwiazdki firmy Hipp ( może być też Lubella lub Melissa Primo Gusto- makarony te mają 100 % semoliny z pszenicy durum )
sól, pieprz czarny mielony ( opcjonalnie)
natka pietruszki, koperek świeży, koperek suszony
Patelnię posmarowałam niewielką ilością oleju, rozgrzałam i wrzuciłam zamrożonego dorsza. Smażyłam kilkanaście minut. Do garnka wlałam 500 ml zimnej wody, wrzuciłam jarzyny. Gotowałam ( od zagotowania ok. 10 min. ). Po tym czasie wrzuciłam podsmażonego dorsza i gotowałam razem z jarzynami ok. 8 min. Gdy jarzyny były już prawie miękkie wrzuciłam makaron i gotowałam jeszcze 4 minuty. Zdjęłam z gazu. Gdy zupa przestygła, wyjęłam kawałek dorsza z zupy i palcami rozdrobniłam na mniejsze kawałki, sprawdzając także bardzo dokładnie czy nie ma ości. Rozdrobnionego dorsza dodałam z powrotem do jarzyn. Doprawiłam solą, pieprzem, natką, koperkiem. Wymieszałam.
Zupa z podanych składników jest dosyć gęsta. Gdy dziecko je papki, zupę można zblendować, albo rozgnieść jarzyny widelcem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz