Strony

niedziela, 5 listopada 2017

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Składniki :
450 g kalafiora ( użyłam mrożony ) może być świeży
1 duży ziemniak
średnia pietruszka
kawałek selera
średnia cebula
duży ząbek czosnku
ser dojrzewający Gorgonzola 2 - 3 łyżki ( z serem Gorgonzola to wersja dla dorosłych. Dzieciom do lat 3 odradzam podawanie takiego sera. Najlepiej odlać porcję dla mniejszych dzieci i podać bez sera).
sól
biały pieprz
łyżka masła
groszek ptysiowy ( kupuję nie paczkowany, taki na wagę w osiedlowym warzywniaku - ten nie paczkowany nie posiada zbędnych konserwantów ).

W garnku zagotowałam 1,5 l wody. Do wrzącej wody włożyłam  kalafior i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Na łyżce masła zeszkliłam pokrojoną w grubą kostkę cebulę, startą na dużych oczkach pietruszkę i seler oraz pokrojony w plasterki czosnek. Zeszklone warzywa dodałam do gotującego się kalafiora z ziemniakiem. Gotowałam ok 20 min do miękkości warzyw. Wyłączyłam gaz. Do gorącej zupy dodałam ser. Doprawiłam solą i białym pieprzem - zblendowałam. Podałam z groszkiem ptysiowym.
Przepis pochodzi ze strony https://www.facebook.com/553236358145414/photos/a.598065280329188.1073741857.553236358145414/1087453931390318/?type=3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz