Strony

piątek, 10 listopada 2017

JABŁKO Z KASZĄ MANNĄ I DOMOWYM SOKIEM ŻURAWINOWYM

Składniki :
180 ml wody
1 łyżka stołowa kaszy manny
1 łyżka stołowa soku z żurawin
1 średnie słodkie jabłko np. lobo

Z 180 ml wody odlałam 60 ml, wsypałam do niej kaszę mannę i dobrze wymieszałam. Resztę wody zagotowałam. Do gotującej się wody wlałam namoczoną kaszę, cały czas mieszając , by nie powstały grudki. Gotowałam ok. 3 min. aż całość zgęstniała. Zdjęłam z ognia.
Jabłko obrałam ze skórki, starłam na tarce na dużych oczkach . Przygotowałam sok z żurawin. 30 g świeżej żurawiny ugotowałam w niewielkiej ilości wody ( żurawinę wrzuciłam na wrzątek i gotowałam kilka minut, aż puściła sok ). Zdjęłam z ognia, przestudziłam. Wodę, w której gotowała się żurawina, przelałam do drugiego garnuszka a owoce włożyłam na sito i przetarłam. Przetartą żurawinę dodałam do wody w której się gotowała. Wymieszałam.
1 łyżkę stołową soku dodałam do kaszy z jabłkiem. Całość wymieszałam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz