Składniki :
1 duże słodkie jabłko np. lobo
30 g świeżej żurawiny
90 ml wody ( do przygotowania mleka )
3 miarki mleka modyfikowanego
90 ml wody ( do ugotowania żurawiny )
Jabłko obrałam ze skórki, podzieliłam na mniejsze cząstki. 90ml wody zagotowałam i na wrzątek wrzuciłam żurawinę. Gotowałam aż żurawina puściła sok ( kilka minut ). Proponuję przykryć garnuszek pokrywką w którym gotuje się żurawina, bo podczas gotowania ,, strzela ". Gdy żurawina ugotowała się zlałam sok do innego naczynia, a ugotowane owoce przetarłam przez sito. Przetarte owoce dodałam do soku. Wymieszałam. Do jabłka dodałam sok z przetartymi owocami żurawiny.
W 90 ml ciepłej wody rozpuściłam 3 miarki mleka modyfikowanego. Tak przygotowane mleko dodałam do owoców. Całość zmiksowałam. Podałam w kubeczku Doidy Cup.
Z podanych składników wychodzą dwa kubeczki Doidy Cup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz