Składniki :
1 jajko
1 banan
5 łyżek mąki ( użyłam pszenną szymanowską ) Ilość mąki trzeba odpowiednio dobrać. Konsystencja ciasta ma być zwarta, gęsta , ale nie może być bardzo stała. Ciasto powinno łatwo odchodzić od łyżki. Ja potrzebowałam 5 łyżek.
3 łyżki amarantusa
olej do smażenia ( użyłam kokosowego )
Do miseczki wrzuciłam banana, rozgniotłam widelcem. Dodałam całe jajko , mąkę i amarantusa. Całość wymieszałam.
Patelnię przetarłam małą ilością oleju , rozgrzałam ją i łyżką
stołową układałam porcje ciasta . Przewracałam dopiero jak porządnie
zrumieniały. Obsmażałam z dwóch stron kilka minut, uważając by nie
zaczęły się przypalać.
Placki są wystarczająco słodkie, nie trzeba ich dosładzać.
MOJA RADA :
Jeśli dziecko je papki, placki można po usmażeniu rozgnieść widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz