Strony

środa, 29 listopada 2017

JAK ZROBIĆ DOMOWĄ KASZKĘ OWSIANO- ORKISZOWĄ

Składniki :
2 czubate  łyżki stołowe płatków orkiszowych
2 czubate  łyżki stołowe płatków owsianych
Potrzebny Ci będzie młynek do kawy

Do młynka wsypałam płatki i lekko rozdrobniłam (nie mielić na proszek bo wtedy zrobi się mąka )
Z podanych składników wyszło mi ok. 53 g kaszki
Rozdrobnione płatki przesypałam do pojemniczka.

PRZYGOTOWANIE KASZKI NA MLEKU MODYFIKOWANYM :

Składniki :
240 ml wody
2 czubate łyżki rozdrobnionych płatków
8 miarek mleka modyfikowanego

Z 240 ml wody odlałam 60 ml, wsypałam do niej rozdrobnione płatki( 2 czubate łyżki stołowe) i dobrze wymieszałam. Resztę wody zagotowałam. Do gotującej się wody wlałam rozrobione płatki , cały czas mieszając , by nie powstały grudki. Gotowałam ok. 2 minut. Zdjęłam z ognia.
 Gdy kasza trochę przestygła ( PO PRZESTYGNIĘCIU GĘSTNIEJE ! ) dodawałam po jednej miarce mleka modyfikowanego, mieszając po każdej miarce, aby mleko dokładnie rozpuściło się ( w sumie 8 miarek).
Kaszkę można przygotować na różne sposoby. Zamiast mleka modyfikowanego można dodać mleko mamy ( mleka mamy i mleka modyfikowanego NIE GOTUJEMY ! ) . Można dodać dowolne owoce. Można owoców nie dodawać.Ja owoców nie dodawałam. 

Smacznego.
Z podanych składników wyszło mi ok. 180 g kaszki.  



Ugotowana kaszka przed dodaniem mleka modyfikowanego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz