Składniki :
240 ml mleka
2 łyżki stołowe kaszy
pół słodkiego miękkiego jabłka
2 łyżeczki płatków migdałowych
5 g łuskanych orzechów włoskich
cynamon ( ilość wg. uznania )
Z
240 ml mleka odlałam 50 ml, wsypałam do niego kaszę mannę ( 2 łyżki
stołowe) i dobrze wymieszałam. Resztę mleka zagotowałam. Do gotującego się mleka wlałam namoczoną kaszę, cały czas mieszając , by nie powstały
grudki. Gotowałam ok. 5 min. aż całość zgęstniała. Zdjęłam z ognia.
Jabłko obrałam ze skórki, starłam na tarce o dużych oczkach. Orzechy i płatki rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Jabłko, orzechy i płatki migdałowe dodałam do kaszy, posypałam cynamonem. Przed podaniem całość wymieszałam.
Mój tłuczek do ziemniaków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz