Składniki :
kawałek żeberka
3 marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
4 średnie ziemniaki
100 g kaszy jęczmiennej
1 liść laurowy
3 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
koperek świeży, koperek suszony, natka pietruszki
sól, pieprz mielony
Do garnka wlałam 2,5 litra zimnej wody. Wrzuciłam umyte żeberko , obrane jarzyny ( bez ziemniaków ) , liść laurowy, ziele, pieprz w ziarenkach. Gotowałam do miękkości warzyw. Gdy warzywa były miękkie wyjęłam z garnka i gotowałam same mięso jakieś 10 min. Po tym czasie do mięsa wrzuciłam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukaną na sicie kaszę. Gotowałam ( od zagotowania ) 15 minut. Wyłączyłam gaz. Mięso wyjęłam z garnka, gdy przestygło podrobiłam palcami na malutkie kawałki. Ugotowane wcześniej jarzyny starłam na tarce o dużych oczkach, dodałam do kaszy razem z mięsem. Doprawiłam koperkiem suszonym i świeżym , natką pietruszki, solą, pieprzem. Podałam dziecku.
Moja rada :
Gdy dziecko nie je kawałków zupę można zblendować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz