Składniki :
1 kolba kukurydzy ( może być też z puszki albo mrożona - mrożona jest dostępna w mieszankach warzywnych na patelnię firmy Hortex )
500 ml wody
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka
kawałek selera
kawałek pora ćwiartka cebuli
1 ząbek czosnku
łyżeczka masła
sól, pieprz ( opcjonalnie do smaku )
Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i płuczemy pod zimną wodą. Stawiamy pionowo na desce do krojenia, ostrym nożem okrawamy ziarna kukurydzy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Smażymy na maśle , dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy jeszcze chwilę. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do 500 ml wody. Gotujemy ( od zagotowania jakieś 10 minut). Po tym czasie dodajemy kukurydzę, cebulę, czosnek podsmażone na maśle. Gotujemy do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, całość blendujemy.
Zupę podałam z groszkiem ptysiowym ( kupuję nie paczkowany, taki na wagę w
osiedlowym warzywniaku - ten nie paczkowany nie posiada zbędnych
konserwantów ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz