1 szklanka płatków kukurydzianych ( bez soli i cukru ) szklanka 250 ml
1 mały banan
1 mała twarda gruszka
cynamon w/g uznania ( u mnie 1 płaska łyżeczka, lubimy mocno cynamonowe 😜 )
masło klarowane do posmarowania blaszki.
Banana rozgniotłam widelcem. Do banana dodałam obraną i startą na tarce o dużych oczkach gruszkę, płatki kukurydziane i cynamon. Bardzo dokładnie i delikatnie wymieszałam. Uformowałam kulki. Ułożyłam na mocno natłuszczonej blaszce.
Piekarnik nagrzałam do 200 stopni ( bez termoobiegu ). Wstawiłam blaszkę z kulkami i piekłam 30 minut. Po 30 minutach wyłączyłam piekarnik i trzymałam ciastka jeszcze 5 minut.
Wystudziłam. Podałam dziecku.
MOJA RADA :
Jeśli dziecko je papki, kulki można po upieczeniu rozgnieść widelcem. Kulki też smakują wyśmienicie na drugi dzień po upieczeniu.
Płatki kukurydziane, które polecam. Bez soli, cukru. Kupiłam w sklepie Top Market. Dostępne też w innych sieciówkach i sklepach internetowych.
Z podanych składników wyszło mi 8 kulek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz