Składniki :
1 kg marchewki
1 średnia pietruszka w korzeniu
kawałek selera
kawałek pora
1 duży ziemniak lub dwa małe
1 piramidka z Lidla ( zamiast piramidki można dodać swoje ulubione przyprawy ) np. imbir
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz ( opcjonalnie )
Wszystkie warzywa obrałam, umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 1,5 litra wody, wrzuciłam warzywa, wrzuciłam gotowałam do miękkości ( ok. 20 minut ). Gdy warzywa były miękkie zdjęłam zupę z ognia, doprawiłam gałką , solą, pieprzem ( opcjonalnie ). Zblendowałam.
Podałam z groszkiem ptysiowym ( kupuję nie paczkowany, taki na wagę w osiedlowym warzywniaku - ten nie paczkowany nie posiada zbędnych konserwantów ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz