Składniki :
pół małej cukinii ( u mnie mrożona - mroziłam latem naszą krajową. Jest obecnie dostępna w sklepach świeża, ale zagraniczna. )
pół średniej czerwonej papryki
1 jajko
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej ( u mnie pszenna )
Cukinię rozmroziłam ( miałam wcześniej obraną ze skóry. Jeśli masz świeżą to proponuję obrać. ) , starłam na tarce o dużych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru soku. Paprykę obrałam ze skóry i posiekałam na drobne kawałki w blenderze, odsączyłam z nadmiaru
soku.Warzywa połączyłam z rozbełtanym jajkiem i dodawałam stopniowo mąkę.
Jeśli konsystencja ciasta jest bardzo rzadka, dodajemy odrobinę mąki,
jeśli jest zbyt sucha, dodajemy troszkę wody. Łyżką nakładałam na patelnię średnie porcje ciasta. Smażyłam na suchej ceramicznej patelni ( u mnie nic nie przywierało ) , z dwóch stron przez kilka minut.
Smacznego.
Przepis trochę zmodyfikowany , pochodzi ze strony
http://alaantkoweblw.pl/placek-paprykowo-cukiniowy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz