Strony

środa, 7 lutego 2018

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki :
0,5 l wody
1 mała marchew
1 mała pietruszka
1 mały ziemniak
kawałek selera
kawałek pora
1 szklanka zielonego groszku ( użyłam mrożony - szklanka 250 ml )
1 łyżka stołowa kaszy manny
koperek suszony
natka pietruszki
sól, pieprz ( opcjonalnie )
1 ziele angielskie
1 mały liść laurowy
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka stołowa amarantusa ekspandowanego

Warzywa obrałam, umyłam i wrzuciłam do garnka z zimną wodą ( gotowałam w całości), dodałam ziele i liść laurowy. Gotowałam pod przykryciem do miękkości ( u mnie ok 20 minut od zagotowania ). 10 minut przed końcem gotowania dodałam groszek i masło klarowane. 5 minut  przed końcem gotowania dodałam kaszkę. Gdy wszystko było ugotowane wyłączyłam gaz, doprawiłam zupę solą, pieprzem, natką i koperkiem. Gdy zupa przestygła wyjęłam ziele i liść - całość zblendowałam na krem.
Przed podaniem dodałam amarantus. Całość wymieszałam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz