Składniki :
Domowa zacierka przepis znajdziesz TU
240 ml wody ( do ugotowania zacierek )
sól ( opcjonalnie )
Przygotowane surowe ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną część zamroziłam ( będzie na następny raz ) , z drugiej przygotowałam zupę na mleku modyfikowanym.
Zagotowałam wodę ( lekko osoliłam ) i na wrzątek partiami ( ciągle mieszając ) wrzucałam starte ciasto. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody gotowałam ok. 2-3 minuty.
Wersja pierwsza ( podanie dziecku zacierek od razu po ugotowaniu ) :
Ugotowane zacierki odstawiłam do przestygnięcia ( do ok. 40 stopni ) .Gdy zacierki przestygły dodawałam po jednej miarce mleka modyfikowanego,
mieszając po każdej miarce, aby mleko dokładnie rozpuściło się ( w sumie 8 miarek).
Wersja druga ( gdy ugotowane zacierki podajesz dziecku za kilka godzin ) to warto je odcedzić z wody a później przygotować sobie mleko modyfikowane (w/g przepisu na opakowaniu - u mnie na tą ilość zacierek przygotowałam 80 ml ciepłej wody i dodałam 2, 5 miarki mleka modyfikowanego. Tak przygotowane mleko dodałam do zacierek i całość wymieszałam. Jeśli robisz na swoim mleku to dodać odciągnięte swoje mleko.
Ugotowane zacierki przed dodaniem mleka modyfikowanego.
Ugotowane zacierki po dodaniu mleka modyfikowanego ( zrobionego w/g przepisu na opakowaniu )
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz