Składniki :
250 ml wody
1,5 łyżki stołowej ryżu
2 łyżki stołowe płatków ryżowych
Do przygotowania mleka :
60 ml ciepłej wody
2 miarki mleka modyfikowanego
Mleko przygotowałam w/g przepisu na opakowaniu.
Wodę zagotowałam na wrzątek wsypałam ryż (lekko posoliłam ). Gotowałam w/g przepisu na opakowaniu ( ok. 16 minut ), pod przykryciem na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 2 minuty przed końcem gotowania ryżu wsypałam płatki. Całość wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia. Nie przejmuj się gdy podczas gotowania ryż i płatki nie wchłoną całej wody. Po ostygnięciu całość gęstnieje. Płatki ryżowe są celowo dodane, gdyż ugotowane stają się papkowate, dzięki czemu ryż nie jest suchy. Gdy ryż przestygł dodawałam po trochu przygotowane mleko, energicznie mieszając ( chodzi o to, że jak dodasz całe mleko od razu to może zrobić się jedna zbita kula ). Kleik można też przygotować na mleku mamy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz