Strony

wtorek, 20 lutego 2018

ZUPA PAPRYKOWA NA MIĘSIE WOŁOWYM

Składniki :
1, 5 litra wody
kawałek mięsa wołowego
1 duża marchew
1 średnia pietruszka w korzeniu
2 średnie ziemniaki
1/2 dużej czerwonej papryki
3-4 łyżki stołowe groszku zielonego ( użyłam mrożony )
kawałek cebuli
łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz ( opcjonalnie )
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
szczypta słodkiej papryki w proszku
natka, koperek ( u mnie suszony )

Paprykę umyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w malutką kostkę. Pozostałe warzywa obrałam, umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Do garnka z zimną wodą włożyłam mięso, liść i ziele. Gotowałam pod przykryciem do momentu, aż  mięso było już prawie miękkie. Po tym czasie wrzuciłam wszystkie warzywa i gotowałam pod przykryciem do miękkości warzyw i mięsa. Wyłączyłam gaz. Dodałam masło klarowane, paprykę w proszku, natkę, koper. Doprawiłam solą i pieprzem.
Gdy dziecko nie je kawałków zupkę można zblendować. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz