Składniki :
1/2 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
40 g polędwicy z dorsza
masło klarowane
kawałek cebuli
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka w korzeniu
40 g cukinii ( użyłam mrożonej - obranej ze skórki- mroziłam latem krajową ) może być świeża ( obecnie zagraniczna )
3- 4 łyżki przecieru pomidorowego ( użyłam Łowicz w kartoniku )
koperek suszony
sól, pieprz ( opcjonalnie )
Na patelni rozpuściłam masło, położyłam rybę, poczekałam chwilę aż się zetnie i od razu przewróciłam na drugą stronę.
Podsmażyłam chwilę i zalałam 1/2 szklanki wody . Dusiłam pod przykryciem
ok. 10 min, aż ryba zmiękła. Gdy dorsz przestygł, palcami rozdrobniłam na mniejsze kawałki, sprawdzając bardzo dokładnie czy nie ma ości.
W osobnym garnku rozgrzałam 1 łyżeczkę masła
i wrzuciłam posiekaną w kostkę cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam starte na dużych
oczkach tarki warzywa marchew, pietruszkę i cukinię. Dusiłam warzywa pod przykryciem do
miękkości ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając i podlewając niewielką
ilością wody. Gdy warzywa były już miękkie dodałam przecier pomidorowy i jeszcze chwilę gotowałam. Dodałam wcześniej usmażonego dorsza. Posypałam koperkiem, dodałam sól, pieprz. Całość wymieszałam.
Przepis zmodyfikowany pochodzi z bloga alaantkoweblw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz