Strony

środa, 7 lutego 2018

DORSZ W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki :
1/2 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
40 g polędwicy z dorsza
masło klarowane
kawałek cebuli
1 średnia marchew
1 średnia pietruszka w korzeniu
40 g cukinii ( użyłam mrożonej - obranej ze skórki-  mroziłam latem krajową ) może być świeża ( obecnie zagraniczna )
3- 4 łyżki przecieru pomidorowego ( użyłam Łowicz w kartoniku )
koperek suszony 
sól, pieprz ( opcjonalnie )

Na patelni rozpuściłam masło,  położyłam rybę, poczekałam chwilę aż się zetnie i od razu przewróciłam na drugą stronę. Podsmażyłam chwilę i zalałam 1/2 szklanki wody . Dusiłam pod przykryciem ok. 10 min, aż ryba zmiękła. Gdy dorsz  przestygł, palcami rozdrobniłam na mniejsze kawałki, sprawdzając bardzo dokładnie czy nie ma ości.

W osobnym garnku rozgrzałam 1 łyżeczkę  masła i wrzuciłam posiekaną w kostkę cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam starte na dużych oczkach tarki warzywa  marchew, pietruszkę i cukinię.  Dusiłam warzywa pod przykryciem do miękkości ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając i podlewając niewielką ilością wody. Gdy warzywa były już miękkie dodałam przecier pomidorowy i jeszcze chwilę gotowałam. Dodałam wcześniej usmażonego dorsza. Posypałam koperkiem, dodałam sól, pieprz. Całość wymieszałam.
Przepis zmodyfikowany pochodzi z bloga alaantkoweblw.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz