Strony

niedziela, 18 lutego 2018

ZUPA BURACZKOWA

Składniki:

2 litry wody
kawałek cielęciny 
1 duży burak
3 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
kawałek selera
kawałek pora
1 duża pietruszka w korzeniu
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz do smaku
2- 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub śmietany
natka pietruszki, koperek suszony

 Marchew, pietruszkę, seler, por obrałam i umyłam. Wrzuciłam do zimnej wody wraz z mięsem, zielem i liściem laurowym. Buraka obrałam , umyłam  i starłam na tarce o dużych oczkach ( szybciej się ugotuje ). Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w małą kostkę. Gdy warzywa były już miękkie wyjęłam z wywaru i jeszcze chwilę gotowałam samo mięso. Gdy mięso było już prawie miękkie dodałam buraka i ziemniaki. Gotowałam do miękkości warzyw. Wyłączyłam gaz. Wcześniej ugotowane warzywa starłam na tarce o dużych oczkach i dodałam do mięsa, buraka i ziemniaków. Doprawiłam solą, pieprzem, śmietaną ( wcześniej rozrobiłam z gorącą zupą ), koperkiem, natką. Dodałam masło klarowane. Gdy dziecko nie je kawałków zupę można zblendować.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz