Składniki :
1,5 litra wody
kawałek wołowiny
świeże szparagi białe - pęczek ( obrałam i odłamałam końcówki ) - pokroiłam na małe kawałki
1 szklanka mrożonego zielonego groszku - szklanka 250 ml
1 szklanka mrożonej marchewki ( użyłam w kostce ) - szklanka 250 ml
2 łyżki stołowe suchego ryżu
1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego lub śmietany
sól, pieprz ( opcjonalnie )
natka pietruszki
Do garnka wlałam zimną wodę , włożyłam mięso i gotowałam pod przykryciem tak długo aż mięso było prawie miękkie. Po tym czasie dołożyłam groszek, marchewkę, pokrojone szparagi, ryż. Gotowałam do miękkości warzyw- ok. 15 minut. Wyłączyłam gaz. Wyjęłam mięso, rozdrobniłam palcami i z powrotem wrzuciłam do zupy. Gdy zupa przestygła dodałam jogurt naturalny. Doprawiłam solą, pieprzem. Zupę podałam posypaną natką pietruszki.
Smacznego !
Jeśli dziecko nie je kawałków zupę można zmiksować.
Przepis zmodyfikowałam, pochodzi z bloga Kulinarna Wiola ( blog polecam ! ).
Oryginalny przepis znajdziesz TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz