Składniki :
szklanka wody - 250 ml
140 g zielonych warzyw w różnych proporcjach ( u mnie mrożony groszek, fasolka i brokuł )
3 łyżki stołowe płatków owsianych
łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz ( opcjonalnie )
szczypta lubczyku suszonego
szczypta ziół prowansalskich
koperek świeży lub suszony
natka pietruszki
Wodę zagotowałam i na wrzątek wrzuciłam warzywa i dodałam masło klarowane . Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Gdy warzywa były już prawie miękkie dodałam płatki i energicznie mieszając gotowałam jeszcze 4-5 minut. Zdjęłam z ognia doprawiłam solą, pieprzem, lubczykiem, ziołami prowansalskimi, natką i koperkiem. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 310 g owsianki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz