Składniki :
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki oleju
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ . Żółtka oddzieliłam od
białek. Żółtka wrzuciłam do wąskiego , wysokiego naczynia ( u mnie sprawdza się słoik po ogórkach konserwowych ! ) dodałam musztardę, ocet, sól, cukier
i troszeczkę oleju. Następnie wszystko porządnie zmiksowałam ( do zrobienia majonezu używam blendera ręcznego unosząc go i opuszczając - tak jak na tym filmiku https://youtu.be/sas5TSLrB7E .Gdy masa
majonezowa była porządnie utarta powoli wlałam resztę oleju (cały czas
ubijać mikserem). Majonez robi się bardzo szybko i jest łatwy w
wykonani. Pyszny, kremowy, polecam.
Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli http://przepisyjoli.com/2014/11/domowy-majonez/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz