Składniki :
2 pęczki botwinki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kubek śmietany 18 % ( z dobrym składem )
2 łyżki stołowe masła ( u mnie klarowane )
sok z cytryny ( do smaku )
1 średni burak
jajka ugotowane na twardo ( 1 jajko na talerz zupy )
2 litry wody lub bulionu
sól, pieprz
świeży koperek
Na tarce starłam buraka, marchewkę i pietruszkę, zalałam wodą (około 2l)
i gotowałam przez 10-15 minut. Botwinkę dokładnie umyłam, pokroiłam,
udusiłam na maśle i dodałam do wywaru warzywnego. Całość gotowałam na
małym ogniu. Dodałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku, posoliłam
i zabieliłam śmietaną.
Ja moją botwinkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i posypałam
koperkiem. Oczywiście botwinkę można też podać z ziemniakami.
Smacznego !
Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli.
http://przepisyjoli.com/2016/04/botwinka-domowy-przepis/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz