Składniki :
3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
0,5 l mleka zsiadłego
3 łyżki stołowe syropu klonowego
1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego - przepis na cukier znajdziesz TU
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
2 laski rabarbaru
masło klarowane do smażenia
Do miski wsypałam przesianą mąkę, cukier waniliowy, cynamon, sodę oczyszczoną. Dodałam syrop klonowy.
Wbiłam jajka, wlałam zsiadłe mleko i mikserem zmiksowałam ciasto na gładką masę (konsystencja gęstej śmietany).
Rabarbar opłukałam, obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do ciasta.
Łyżką wymieszałam rabarbar z ciastem.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam racuchy z obu stron (na złoty
kolor).
Smacznego !
Przepis trochę zmodyfikowany pochodzi ze strony Przepisy Joli. Oryginalny znajdziesz TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz