Strony

czwartek, 10 maja 2018

KASZA ORKISZOWA Z WARZYWAMI

Składniki :
250 ml wody
140 g warzyw ( u mnie mix mrożony : kalafior, marchew, brokuł w różnych proporcjach )
1 łyżka stołowa kaszy orkiszowej
1 łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz ( opcjonalnie )
koperek, natka, szczypta ziół prowansalskich


Wodę zagotowałam i na wrzątek wsypałam kaszę, dodałam masło klarowane. Gotowałam ( na małym ogniu ) ok. 7 minut ( pod przykryciem ). Po tym czasie dodałam warzywa i gotowałam ( pod przykryciem ) do miękkości warzyw ( u mnie następne 7 minut ). Wyłączyłam gaz. Doprawiłam solą,pieprzem, i pozostałymi przyprawami.
Jeśli danie wydaje Ci się zbyt gęste lub suche  można dodać odrobinę wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli dziecko je papki całość można zblendować.
Z podanych składników wyszło mi ok. 245 g kaszy z warzywami.
Smacznego!


Kaszę orkiszową kupuję w woreczkach. Woreczki rozcinam i gotuję tyle ile potrzebuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz