Składniki :
kawałek polędwicy z dorsza
3- 4 małe ziemniaki
2 łyżki stołowe zielonego groszku ( użyłam mrożony firmy Hortex )
2 łyżki stołowe marchewki ( użyłam mrożoną w kostce )
Jeśli chodzi o ilość marchewki i groszku to można dać ilość taką jaką się potrzebuje. U mnie na obiad dla dziecka na dwa dni po 2 łyżki wystarczy.
sok z cytryny
mąka
sól, pieprz ( opcjonalnie )
zioła prowansalskie
lubczyk
2 łyżki stołowe masła klarowanego
Rybę doprawiłam solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny, posypałam mąką ze
wszystkich stron. Ziemniaki obrałam podzieliłam na cztery części. W rondelku rozpuściłam masło klarowane. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam rybę, zamrożone warzywa ( marchewkę i groszek ) oraz ziemniaki. Całość posypałam ziołami prowansalskimi i lubczykiem .Polałam
roztopionym masłem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 80°C. Piekłam ok. 40 minut ( najlepiej sprawdzać czy ziemniaki są miękkie ). Upieczoną rybę rozdrobniłam palcami, sprawdzając dokładnie czy nie ma ości.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz