Strony

sobota, 12 maja 2018

PŁATKI JĘCZMIENNE I ŻYTNIE Z ŻÓŁTYMI WARZYWAMI

Składniki :
1, 5 szklanki wody ( szklanka u mnie 250 ml )
140 g żółtych warzyw w różnych proporcjach ( użyłam mrożoną fasolkę i kukurydzę - kukurydza wyjęta z mixu warzyw na patelnię Hortexu ) może też być z puszki lub kolby
1,5 łyżki stołowej  płatków jęczmiennych ( użyłam płatki niewymagające gotowania )
1,5 łyżki stołowej  płatków żytnich ( użyłam płatki niewymagające gotowania )
sól, pieprz ( opcjonalnie )
1 łyżeczka masła klarowanego
koperek ( może być świeży lub suszony )
natka
szczypta lubczyku

Wodę zagotowałam. Na wrzątek wrzuciłam warzywa, dodałam masło klarowane. Gotowałam do miękkości ( pod przykryciem, na małym ogniu ). Gdy warzywa były miękkie wyłączyłam gaz, dodałam płatki, sól, pieprz, koperek, natkę i lubczyk. Całość wymieszałam. Z podanych składników wyszło mi ok. 430 g  warzyw z płatkami.
Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz