https://www.facebook.com/553236358145414/photos/a.598065280329188.1073741857.553236358145414/944782545657458/?type=3
Pyszna, polecam !
2 cukinie - moje ważyły 75 dag, 1 duża cebula, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cukinie umyłam i pokroiłam w grubą kostkę wraz ze skórka. Cebule
pokroiłam w drobną kostkę. W rondelku rozpuściłam łyżkę oliwy z oliwek i
łyżkę masła. Dodałam cebulę. Po chwili dołożyłam cukinię. Poddusiłam
parę minut. Zalałam całość litrem gorącej wody i gotowałam ok 10 minut.
Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblendowałam. Podałam z
grzankami z pokrojonej bułki pszennej zrumienionej na maśle
Zamiast wody gdy mam dodaję rosół. Czasami do zupy dodaję drobno krojony koperek. Można dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, serek topiony śmietankowy. Podać można z groszkiem ptysiowym.
Zamiast wody gdy mam dodaję rosół. Czasami do zupy dodaję drobno krojony koperek. Można dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, serek topiony śmietankowy. Podać można z groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz