Strony

środa, 11 października 2017

PLACKI Z CUKINII

Składniki

  • 900 g cukinii (3 średniej wielkości cukinie)
  • 5-6 łyżek mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia ( użyłam kokosowego )
    1. Cukinie dokładnie wyszoruj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie trzeba jej obierać). Lekko posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym czasie przełóż cukinię na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
    2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do cukinii.
    3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku.
    4. Przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodaj więcej jogurtu lub mąki – jeśli jest zbyt rzadkie.
    5. Na patelni rozgrzej olej (nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu, żeby placki w nim nie pływały). Następnie łyżką nakładaj małe porcje masy. Smaż po obu stronach na złoty kolor.
    6. Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
      Przepis pochodzi ze strony http://www.zajadam.pl/pomysl-na/placki-z-cukinii Placki są pyszne. Przepis polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz