PLACKI Z CUKINII
Składniki
- 900 g cukinii (3 średniej wielkości cukinie)
- 5-6 łyżek mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść koperku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia ( użyłam kokosowego )
- Cukinie
dokładnie wyszoruj, odetnij końce i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
(nie trzeba jej obierać). Lekko posól i odstaw na ok. 15 minut. Po tym
czasie przełóż cukinię na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do cukinii.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku.
- Przypraw solą, pieprzem i
wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest
za gęste dodaj więcej jogurtu lub mąki – jeśli jest zbyt rzadkie.
- Na patelni rozgrzej olej (nie dodawaj
zbyt dużo tłuszczu, żeby placki w nim nie pływały). Następnie łyżką
nakładaj małe porcje masy. Smaż po obu stronach na złoty kolor.
- Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis pochodzi ze strony http://www.zajadam.pl/pomysl-na/placki-z-cukinii Placki są pyszne. Przepis polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz