Składniki :
240 ml wody
1 żółtko
2 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
8 miarek mleka modyfikowanego.
Z 240 ml wody odlałam 40 ml i dodałam do niej mąkę i żółtko. Dokładnie wymieszałam. Resztę wody zagotowałam. Do gotującej się
wody wlewałam cienkim strumieniem rozrobione w wodzie żółtko i mąkę. Doprowadziłam do wrzenia. Kluseczki powinny być bardzo drobne i miękkie.
Gdy kluski
trochę przestygły dodawałam po jednej miarce mleka modyfikowanego,
mieszając po każdej miarce, aby mleko dokładnie rozpuściło się ( w sumie
8 miarek).
Kluski można przygotować na różne sposoby. Zamiast
mleka modyfikowanego można dodać mleko mamy ( mleka mamy i mleka
modyfikowanego NIE GOTUJEMY ! ). Można dodać dowolne owoce. Można owoców nie dodawać. Polecam.
RADA : Kluski z tego przepisu wyszły mi dosyć gęste. Można dodać mniej mąki i wtedy ciasto będzie rzadsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz