Strony

poniedziałek, 2 października 2017

KLUSKI LANE Z WYKORZYSTANIEM MLEKA MODYFIKOWANEGO

Składniki :
240 ml wody
1 żółtko
2 czubate łyżki stołowe mąki pszennej
8 miarek mleka modyfikowanego.
Z 240 ml wody odlałam 40 ml i dodałam do niej mąkę i żółtko. Dokładnie wymieszałam. Resztę wody zagotowałam. Do gotującej się wody wlewałam cienkim strumieniem rozrobione w wodzie żółtko i mąkę. Doprowadziłam do wrzenia. Kluseczki powinny być bardzo drobne i miękkie.
  Gdy kluski  trochę przestygły dodawałam po jednej miarce mleka modyfikowanego, mieszając po każdej miarce, aby mleko dokładnie rozpuściło się ( w sumie 8 miarek). 
 Kluski  można przygotować na różne sposoby. Zamiast mleka modyfikowanego można dodać mleko mamy ( mleka mamy i mleka modyfikowanego NIE GOTUJEMY ! ).  Można dodać dowolne owoce. Można owoców nie dodawać. Polecam.
RADA : Kluski z tego przepisu wyszły mi dosyć gęste. Można dodać mniej mąki i wtedy ciasto będzie rzadsze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz