150g mieszanki owocowej - owoce tropikalne ( użyłam firmy Hortex )
1 mały banan
galaretka domowej roboty
Owoce tropikalne rozmroziłam, pokroiłam na malutkie kawałki. Banana i galaretkę pokroiłam w kostkę. Wszystko razem wymieszałam. Podałam dziecku.
Przepis na domową galaretkę znajdziesz TU
Do deseru można użyć owoców tropikalnych innej firmy.
Nie można przyrządzić galaretki z tymi owocami ,ponieważ galaretka nie stężeje.
Niektóre owoce, np. czerwona porzeczka i pewne odmiany jabłek, zawierają znaczną ilość pektyny – sok takich owoców w naturalny sposób ulega zżelowaniu, choć nie zawsze konsystencja takiej galaretki jest wystarczająco stała.
Niektóre owoce zawierają enzymy z grupy peptydaz rozkładające białka (zatem także te, które są istotą żelatyn), np. aktynidinę, bromelinę lub papainę; z tych powodów galaretki żelatynowe z dodatkiem surowej papai, ananasa lub kiwi nie tężeją . Zapobiec można temu stosując owoce uprzednio pozbawione tych enzymów, np. ananasy z puszki, albo neutralizując te enzymy przez kilkuminutowe zagotowanie owoców
ŹRÓDŁO WIKIPEDIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz