Składniki:
1/ 2 szklanki soku z owoców ( wg uznania ) ;szklanka 250 ml
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Sok
wlewamy do garnuszka , mocno podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia ,
wsypujemy żelatynę i mieszamy aż żelatyna rozpuści się ( nie gotujemy !
). Całość przelewamy do salaterki i
odstawiamy, aż płyn wystygnie. Z przestudzonego płynu odlewamy do innej miseczki ok. 20 ml i wstawiamy do lodówki ,aby galaretka stężała. Na tężejącą galaretkę układamy owoce wg uznania. Ja dodałam parę truskawek, borówek, jagód , malin- użyłam mrożone ( wcześniej rozmroziłam ). Zalałam resztą soku z żelatyną i wstawiłam do lodówki do całkowitego ściśnięcia się. Po wyjęciu z lodówki udekorowałam bananem.
Do galaretki użyłam soku z jabłek i żurawin Ogrody Natury
http://ogrodynatury.pl/pl/produkt_2_6_Naturalnie_metny_sok_z_jablek_i_zurawin_225_ml_.html
Rada :
Niektóre owoce, np. czerwona porzeczka i pewne odmiany jabłek,
zawierają znaczną ilość pektyny – sok takich owoców w naturalny sposób
ulega zżelowaniu, choć nie zawsze konsystencja takiej galaretki jest
wystarczająco stała.
Niektóre owoce zawierają enzymy z grupy peptydaz rozkładające białka (zatem także te, które są istotą żelatyn), np. aktynidinę, bromelinę lub papainę; z tych powodów galaretki żelatynowe z dodatkiem surowej papai, ananasa lub kiwi nie tężeją .
Zapobiec można temu stosując owoce uprzednio pozbawione tych enzymów,
np. ananasy z puszki, albo neutralizując te enzymy przez kilkuminutowe
zagotowanie owoców
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz