Składniki :
2 łyżki stołowe kaszy jaglanej
1 jabłko
160 ml wody ( do ugotowania kaszy )
Do przygotowania mleka :
30 ml wody
1 miarka mleka modyfikowanego
Do przepisu użyłam kaszy jaglanej firmy Kupiec. Kasza jest w torebkach,
natomiast ja rozcinam torebki i gotuję tyle ile potrzebuję. Kaszę wsypałam na sito i opłukałam zimną wodą, a następnie przelałam
wrzątkiem, co umożliwi usunięcie często występującej lekkiej goryczki.
Opłukaną kaszę wrzuciłam do 160 ml wrzącej wody, dodałam masło klarowane i wymieszałam. Gotowałam pod przykryciem na
bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonęła całą wodę ( ok. 15-20 minut ). W
tym czasie nie odkrywałam garnka ! Gdy kasza wchłonęła całą wodę,
zdjęłam z ognia, zamieszałam i szczelnie przykryłam garnek. Odstawiłam
na 5-8 minut . Gdy kasza przestygła dodałam rozrobione mleko modyfikowane.
Jabłko umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze cząstki, dodałam do kaszy i mleka i wszystko razem zmiksowałam za pomocą blendera.
Budyń można przygotować na różne sposoby. Zamiast
mleka modyfikowanego można dodać mleko mamy ( mleka mamy i mleka
modyfikowanego NIE GOTUJEMY ! ) , można ugotować na mleku krowim,
migdałowym czy kokosowym itp. Można dodać dowolne owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz