Strony

wtorek, 10 października 2017

BUDYŃ JAGLANY Z MUSEM JABŁKOWYM Z WYKORZYSTANIEM MLEKA MODYFIKOWANEGO

Składniki :

2 łyżki stołowe kaszy jaglanej
1 jabłko
160 ml wody ( do ugotowania kaszy )
Do przygotowania mleka :
30 ml wody
1 miarka mleka modyfikowanego

Do przepisu użyłam kaszy jaglanej firmy Kupiec. Kasza jest w torebkach, natomiast ja rozcinam torebki i gotuję tyle ile potrzebuję. Kaszę wsypałam na sito i opłukałam zimną wodą, a następnie przelałam wrzątkiem, co umożliwi usunięcie często występującej lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuciłam do 160 ml wrzącej wody, dodałam masło klarowane i wymieszałam. Gotowałam pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonęła całą wodę ( ok. 15-20 minut ). W tym czasie nie odkrywałam garnka ! Gdy kasza wchłonęła całą wodę, zdjęłam z ognia, zamieszałam i szczelnie przykryłam garnek. Odstawiłam na 5-8 minut . Gdy kasza przestygła dodałam rozrobione mleko modyfikowane.


Jabłko umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze cząstki, dodałam do kaszy i mleka i wszystko razem zmiksowałam za pomocą blendera.
Budyń można przygotować na różne sposoby. Zamiast mleka modyfikowanego można dodać mleko mamy ( mleka mamy i mleka modyfikowanego NIE GOTUJEMY ! ) , można ugotować na mleku krowim, migdałowym czy kokosowym itp. Można dodać dowolne owoce.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz