Składniki :
1/ 2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki wody
2 suszone niesiarkowane morele
1 gruszka
Morele opłukałam i drobno posiekałam. Kaszę przesypałam na suchą patelnię i prażyłam, potrząsając patelnią przez ok. 2 minuty, aż poczułam orzechowy zapach. Zdjęłam patelnię z ognia, wypłukałam kaszę gorącą wodą.
W garnku zagotowałam wodę. Do wrzątku wsypałam kaszę, morele i gotowałam pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 18 minut, do wchłonięcia wody ( nie podnosiłam pokrywki i nie mieszałam kaszy podczas gotowania ) .
Głębokie naczynie z płaskim dnem opłukałam zimną wodą. Ugotowaną kaszę zblendowałam i przełożyłam do naczynia. Wyrównałam powierzchnię kaszy łyżką. Pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Szerokim nożem pokroiłam ostudzoną kaszę na kostki.
Gruszę obrałam, przekroiłam na pół , usunęłam gniazdo nasienne i zblendowałam na mus. Polałam kostki musem.
Rada :
Jeśli chcesz podać kostki na ciepło, możesz je podgrzać chwilkę w wodzie lub mleku, na małym ogniu, delikatnie obracając.
Mus owocowy możesz przygotować z innych owoców, np. malin, jagód, kiwi, truskawek, mango, bananów itp.
Ja jedną część polałam musem z gruszki, a na drugą położyłam mus z bananów.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki
http://alaantkoweblw.pl/nasza-ksiazka-juz-w-przedsprzedazy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz