Strony

poniedziałek, 29 stycznia 2018

ZUPA KREM WARZYWNY Z KASZĄ MANNĄ

Składniki :

1 i 1/2 szklanki wody ( szklanka u mnie 250 ml )
1 średni ziemniak
1 średnia marchew
1 łyżka zielonego groszku ( użyłam mrożony )
1 średnia pietruszka w korzeniu
1 zielony szparag ( użyłam mrożony - mroziłam latem gdy był sezon. Jeśli nie masz możesz zamiennie dodać inne warzywo lub dodać więcej groszku. Jeśli chcesz kupić to szparagi  są dostępne w sklepach internetowych )
1 łyżeczka masła ( u mnie klarowane )
2 łyżeczki kaszy manny
szczypta koperku ( u mnie suszony )
sól, pieprz ( opcjonalnie )

Obrane i umyte świeże warzywa pokroiłam w dużą kostkę. Szparag zamrożony złamałam na pół.  Wrzuciłam do wrzątku i gotowałam pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości warzyw ( u mnie ok. 20 minut ). Jeśli trzeba, dolewamy wody. Na 10 minut przed końcem gotowania dodałam groszek a 5 minut później wsypałam kaszę mannę. Dodałam masło. Doprawiłam solą i pieprzem.  Gdy zupa przestygła zblendowałam na krem. Posypałam koperkiem. Całość wymieszałam.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz