Składniki :
1 małe ( ok.330 g przed obraniem ), dojrzałe, obrane, starte mango - starłam na tarce o dużych oczkach
6 czubatych łyżek stołowych mąki pszennej
2 łyżeczki syropu klonowego ( opcjonalnie )
5 czubatych łyżek stołowych jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżka stołowa otrąb owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło klarowane do smażenia
Mąkę, jogurt, syrop klonowy, jajko, otręby owsiane i proszek do pieczenia wymieszałam rózgą.
Dodałam starte mango i wymieszałam szpatułką. Placki smażyłam na
średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Moja rada :
Gdy dziecko nie je kawałków, placki po usmażeniu można rozgnieść widelcem lub zblendować na papkę.
Syrop klonowy jest dość drogi. Kupuję zazwyczaj w promocji. Trader Joe'S w sklepach Aldi , Ener Bio w sklepach Rossmann.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz