Strony

sobota, 9 czerwca 2018

DOMOWY BUDYŃ TRUSKAWKOWY

Składniki na 2 porcje pysznego budyniu :

250g truskawek ( użyłam świeże )
250 ml mleka
2 łyżki stołowe syropu klonowego
1,5 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżka masła

Truskawki umyć, usunąć szypułki, przełożyć do wysokiego naczynia, dodać połowę mleka (125 ml) i zblendować na gładką masę.
Pozostałe mleko (125 ml) wlać do miski, dodać syrop klonowy , żółtka, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Truskawki zmiksowane z mlekiem przelać do garnka i poczekać aż zaczną się gotować, wtedy wlać mleko wymieszane z mąką, syropem klonowym i żółtkami , i gotować mieszając aż budyń zgęstnieje. Na koniec dodać do budyniu masło, wymieszać i zdjąć z palnika.
Budyń przelać do salaterek i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Budyń podałam z kawałkami truskawek i rozgniecionymi płatkami migdałowymi.
Smacznego !
Przepis zmodyfikowałam, pochodzi z bloga Przepisy Joli. Oryginalny przepis znajdziesz TU




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz