Strony

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

ZUPA Z KASZĄ Z PŁASKURKI

Składniki :
2 litry zimnej wody
2 skrzydełka z kurczaka
6 łyżek stołowych kaszy z płaskurki
1 opakowanie mrożonki : zupa jarzynowa
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka w korzeniu
kawałek selera
kilka ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka lubczyku
pieprz czarny mielony, sól - do smaku ( opcjonalnie )
1 łyżka stołowa masła
koperek świeży, natka pietruszki do smaku.

Do garnka wlałam zimną wodę , włożyłam umyte skrzydełka i obrane, umyte warzywa. Dodałam liść, pieprz w ziarenkach, ziele i gotowałam do miękkości warzyw na średnim ogniu pod przykryciem ( u mnie ok. 20 minut ). Po tym czasie wyjęłam z wywaru miękkie warzywa a wsypałam wcześniej przepłukaną na sicie kaszę. Gotowałam pod przykryciem ( od zagotowania ) 10 minut. Po tym czasie dodałam mrożone warzywa i gotowałam ( od zagotowania ) kolejne 10 minut. Gdy wszystko było miękkie wyłączyłam gaz, do zupy dodałam wcześniej ugotowane warzywa ( starłam na tarce o dużych oczkach, można też pokroić w kostkę ). Mięso wyjęłam rozdrobniłam palcami i z powrotem dodałam do zupy. Dodałam masło, lubczyk, trochę soli i pieprzu, natkę, koperek -całość wymieszałam.

Gdy dziecko je papki, zupę można zmiksować.
Życzę smacznego!


Kliknij w zdjęcie, powiększy się i wtedy widać dokładnie skład produktu.


Kaszę kupiłam w sieci sklepów Organic Zielone Oko.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz