Składniki :
niepełna szklanka mąki pszennej ( u mnie tortowa (170 g) - szklanka 250 ml )
4 średnie jajka
kostka/pudełko sera ricotty - 250 g
2 łyżki domowego cukru waniliowego ( przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz TU )
łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody
masło klarowane do smażenia
Ser i jajka wyjmij wcześniej z lodówki (przynajmniej na 30
minut przed robieniem placków). Ser ricotta można zastąpić zwykłym serem
mielonym.
Wszystkie składniki umieściłam w misce i dobrze wymieszałam na jednolite, gęste ciasto. Ja zazwyczaj mieszam je czystą dłonią.
Nagrzałam dużą patelnię. Dodałam masło klarowane. Łyżką nakładałam porcje
ciasta i lekko je rozprowadziłam po patelni. Placki z ricottą smażyłam na
średniej mocy palnika, z obu stron po 2-3 minuty - do zarumienienia.
Placki rosną jeszcze na patelni. W ten sposób usmaż wszystkie placki.
Placki po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
Gdy dziecko je papki, placki po usmażeniu można zblendować.
Smacznego !
Przepis zmodyfikowałam, pochodzi z bloga
https://aniagotuje.pl/przepis/placki-puszyste-z-ricotta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz