1 średnia kalarepa ( obrałam ze skórki )
2 jajka
4 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej ( u mnie tortowa )
zioła prowansalskie ( ilość według uznania )
pieprz, sól ( opcjonalnie )
masło klarowane do smażenia
Kalarepę starłam na tarce na małych oczkach. Jajka wymieszałam z mąką, a następnie dodałam kalarepę i przyprawy. Nagrzałam dużą patelnię. Dodałam masło klarowane. Łyżką nakładałam porcje ciasta i lekko je rozprowadziłam po patelni. Placki z kalarepą smażyłam na średniej mocy palnika, z obu stron po 2-3 minuty - do zarumienienia. W ten sposób usmaż wszystkie placki.
Do placków można też dodać kawałek startej na tarce na małych oczkach cebuli- będą ostrzejsze.
Można zjadać z serkiem kozim.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz