Strony

wtorek, 14 sierpnia 2018

KISIEL JABŁKOWO- MARCHEWKOWY Z TRUSKAWKAMI

Składniki :

2 średniej wielkości słodkie jabłka
średniej wielkości marchewka
200ml wody
2 czubate łyżeczki maki ziemniaczanej
truskawki ( użyłam świeże, po sezonie mogą być mrożone )

Sposób przygotowania:
Jabłka obrałam  ze skórki i wydrążyłam środek. Marchewki również obrałam ze skórki. Jabłka i marchewki, pokroiłam w kostkę i dusiłam aż do miękkości ( można dodać odrobinę wody aby marchewka i jabłka nie przypaliły się ). Całość zmiksowałam do uzyskania konsystencji musu.  Następnie dolałam do musu wodę ( ok. 150 ml ) i powtórnie zagotowałam. Pozostałą wodę wlałam do szklanki i  wymieszałam mąkę ziemniaczaną. Do gotującej się wody z musem zacznij pomalutku dodawać skrobię, cały czas mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw  go, aż do wystygnięcia. Kisiel podawaj dziecku
z pokrojonymi truskawkami.
Smacznego !

Przepis dietetyk Anety Łańcuchowskiej pochodzi ze strony Dzień Dobry TVN.
Link do strony i oryginalny przepis znajdziesz TU



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz