Składniki :
2 średniej wielkości słodkie jabłka
średniej wielkości marchewka
200ml wody
2 czubate łyżeczki maki ziemniaczanej
truskawki ( użyłam świeże, po sezonie mogą być mrożone )
Sposób przygotowania:
Jabłka obrałam ze skórki i wydrążyłam środek. Marchewki również obrałam ze skórki.
Jabłka i marchewki, pokroiłam w kostkę i dusiłam aż do miękkości ( można dodać odrobinę wody aby marchewka i jabłka nie przypaliły się ). Całość
zmiksowałam do uzyskania konsystencji musu. Następnie dolałam do musu wodę ( ok. 150 ml ) i
powtórnie zagotowałam. Pozostałą wodę wlałam do szklanki i wymieszałam mąkę ziemniaczaną. Do
gotującej się wody z musem zacznij pomalutku dodawać skrobię, cały czas
mieszając. Gdy kisiel zgęstnieje, odstaw go, aż do wystygnięcia. Kisiel
podawaj dziecku
z pokrojonymi truskawkami.
Smacznego !
Przepis dietetyk Anety Łańcuchowskiej pochodzi ze strony Dzień Dobry TVN.
Link do strony i oryginalny przepis znajdziesz TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz