Składniki :
2 kg dojrzałych polskich moreli
200 g cukru
Morele dokładnie umyłam, przekroiłam na pół, usunęłam pestki. Włożyłam do garnka, dodałam cukier i gotowałam na bardzo małym ogniu ok. 1 godziny, ( licząc od zagotowania ) ,często mieszając bo łatwo się przypala. Jeśli połówki moreli są większe to można podczas gotowania rozgniatać je drewnianą łyżką o ścianki garnka ( wtedy szybciej rozpadną się na mniejsze kawałki ).
Tak przygotowany mus przełożyłam do wyparzonych i wysuszonych słoików zamknęłam szczelnie i pasteryzowałam 25 minut.
Mus można wykorzystać do kaszek, naleśników, placków, białego sera, różnego rodzaju deserów, mięsa itp.
WAŻNE !
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY W SŁOIKACH ?
W zeszłym i w tym roku korzystałam z porady Pani Joli z bloga Przepisy Joli. Żaden dżem, mus czy konfitura nie popsuły mi się. Polecam obejrzeć filmik. Link do filmiku znajdziesz TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz