Składniki :
1,5 kg malin
700 g czerwonej porzeczki
200g cukru
Maliny dokładnie przejrzałam czy nie mają robaczków. Porzeczki przebrałam, umyłam, osączyłam i oderwałam szypułki.
Owoce włożyłam do garnka, wsypałam cukier . Gotowałam ok. 4 godzin, często mieszając drewnianą łyżką bo łatwo się
przypala.Tak przygotowany gorący dżem przełożyłam do wyparzonych i
wysuszonych słoików zamknęłam szczelnie i pasteryzowałam 25 minut. Dżem
można wykorzystać do kaszek, naleśników, placków, białego sera, różnego
rodzaju deserów, ciast.
WAŻNE !
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY W SŁOIKACH ?
W zeszłym i w tym roku korzystałam z porady Pani Joli z bloga Przepisy
Joli. Żaden dżem, mus czy konfitura nie popsuły mi się. Polecam obejrzeć
filmik. Link do filmiku znajdziesz TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz