Składniki :
1,5 kg ciemnego agrestu ( użyłam ciemny, jest dużo słodszy niż jasny )
200 g cukru
Agrest oczyściłam, dokładnie umyłam, włożyłam do garnka i wsypałam cukier. Gotowałam ok. 2 godzin, często mieszając drewnianą łyżką bo łatwo się przypala.Tak przygotowany gorący dżem przełożyłam do wyparzonych i wysuszonych słoików zamknęłam szczelnie i pasteryzowałam 25 minut. Dżem można wykorzystać do kaszek, naleśników, placków, białego sera, różnego rodzaju deserów, ciast.
WAŻNE !
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY W SŁOIKACH ?
W zeszłym i w tym roku korzystałam z porady Pani Joli z bloga Przepisy
Joli. Żaden dżem, mus czy konfitura nie popsuły mi się. Polecam obejrzeć
filmik. Link do filmiku znajdziesz TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz