Składniki :
2 kg truskawek
1,5 kg malin
200 g cukru
Truskawki umyłam, usunęłam szypułki. Maliny dokładnie przejrzałam czy nie mają robaczków.
Owoce włożyłam do garnka, wsypałam cukier . Gotowałam ok. 4 godzin, często mieszając drewnianą łyżką bo łatwo się
przypala.Tak przygotowany gorący dżem przełożyłam do wyparzonych i
wysuszonych słoików zamknęłam szczelnie i pasteryzowałam 25 minut. Dżem
można wykorzystać do kaszek, naleśników, placków, białego sera, różnego
rodzaju deserów, ciast.
WAŻNE !
JAK PASTERYZOWAĆ PRZETWORY W SŁOIKACH ?
W zeszłym i w tym roku korzystałam z porady Pani Joli z bloga Przepisy
Joli. Żaden dżem, mus czy konfitura nie popsuły mi się. Polecam obejrzeć
filmik. Link do filmiku znajdziesz TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz