Składniki :
3 kg słodkich, bardzo dojrzałych pomidorów malinowych
1 większy pęczek młodej włoszczyzny
Przyprawy : 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, pieprz, sól - wg uznania
Pomidory kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do dużego gara. Dodaję oskrobaną, pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuję na średnim ogniu ok. 30 do 45 minut ( tak aby część wody odparowała ). Po tym czasie blenduję - ok. 3 -4 minuty ( dobry blender zblenduje skóry, więc nie potrzeba wcześniej obierać pomidorów ) . Doprawiam pozostałymi przyprawami. Do zupy krem na talerzu można dodać słodkiej śmietanki, jogurtu czy kwaśnej śmietany - ilość wg uznania. Zupę można podać bez dodatków a także świetnie smakuje z makaronem, ryżem czy grzankami.
Bazę pomidorową stosuję także jako sos pomidorowy do drugiego dania.
Tu u mnie dziś spaghetti.
1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka )
1 duża cebula ( pokrojona w kostkę )
Przyprawy : pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego Prymat - ilości wg uznania
Makaron spaghetti
Cebulę podsmażam na złoto, dodaję przyprawone mięso i podsmażam kilkanaście minut.
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron kładę na talerzu, dodaję mięso mielone i zalewam sosem pomidorowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz